AJIM's FRIEND

Tuesday, March 20, 2018

Cinta Hati Baru.. My LOVE!

 
Gitu lah tajuk...
Mengundang kecaman gamaknya!
Baru hari tu meroyan pasal cinta yang kecundang.. Tetiba sekrang dah ada pengganti? Ko ingat kau HOT sgt yer Azim sampai ramai sgt duk tergila2 kat kau? Hahaha.. Sila berhenti berangan!

My Baby Princess

So, klu sesapa yg pernah follow my blog since 10 tahun lepas, mesti kenal sorg Baby Girl kesayangan Jim.. Well, she's not a Baby anymore.. Dah membesar jd seorang kakak yang penyayang, lemah lembut, mendengar kata, manja, bijak, comel, petah berkata2 & sensitif.. Senang kata, karakter dia tu sama sebijik macam Ateh dia lah... (Berangannnnnn tak sudah ko Jim!!)

Anyway, siapa pulak Ateh tu?? Heyyyy!! It's me lahhhhhh... I choose gelaran Ateh sbb kulit i PUTEH MELEPAK!!! Qu Puteh! Qu Puteh.. BARU LAH PUTEHHHH!! Wakakaka.. Klu kulit aku gelap, terpaksa lah gelarkan diri Pak Tam! Muahaha.. Ok merepek!

So, memandangkan Kakak dah membesar, dia pun sudah ada 2 org adik lelaki yg BUASSSSS tetapi masih comel! Hohoho!! So, let me update about them.. Penyeri keluarga kami!

1. Puteri Arina

Baby Princess dah besar.. Dah jadi Kakak!

Ok back to my Baby Girl story, Arina. She was like anak buah Ateh yg paling manja lah sebelum kewujudan adik2 dia.. Mmg semua org fokus berikan apa saja yg dia nak.. Alhamdulillah.. Dalam manja2 dia pun, dia tak jadi budak nakal atau mengada2 yang ANNOYING tu yer.. Dia manja utk dapatkan perhatian.. So, klu dia tengah bercerita & bercakap, sila fokus pada dia.. Klu tak, nnt dia marah & slumber je ckap, "Ateh ni! Arina tgh cakap, Ateh xlayan pun!!".. Haaa.. Tu ajarnya klu tak fokus kt dia.. hahaha.. As long as u just give some attention, layan je topik perbualan dia, konpem senang nk melekat berbual ngan dia.. Boleh leka dengar dia bercerita pasal sekolah & hobi dia..

Skrg Arina dh bergelar kakak & dh berusia 10thn. Cepat sungguh lah masa bergerak! Now we call her Kakak je kt umah.. Karakter dia dh berubah bila dah ada adik ni.. Kakak semakin membesar & matang.. Walaupun hari2 duk hadap Youtube dgn program Barbie Doll dia, Drama2 Melayu kt Astro Ria (Her favorite drama is SURI HATI MR PILOT!) & mainan Lego yg parent dia beli, dia dah boleh diharap & mendengar kata. Mintak tolong apa saja lah, I'allah dia cuba bantu ikut kemampuan bdk seusia dia.. hahaha.. Xkan ko nk suruh dia memasak & panjat pokok kelapa pulak yer dokkk?? Hahaha..

And surprisingly, dia ada minat in music jgk.. Pandai nyanyi yer.. Lagu2 pilihan dia bukan lagu kanak2 hokey! Dia minat lagu2 pop modern mcm Dear Future Husband (Meghan Trainor),  Sabar (Ismail Izani) & few other songs yg terlalu modern smpai Ateh pun xpernah dengar! LOL!

2. Mohd Arif

 
Si Abg Arif cucu kesayangan Atok & Wan!

Yang sorang ni lain sikit karakter dia.. Selalu  menguji kesabaran Ateh! Kadang2 tu rasa sabar tu dah senipis lapisan bawang besar tu yer.. Hahaha.. Namanya Arif.. Tapi panggilan dirumah adalah Abang.. Si abang ni cucu manja kesayangan Atok & Wan.. YA ALLAH!! Boleh mengucap panjang yer level manja dia tu! Sampai Ateh pun naik GERAMMMMMMMM je dibuatnya! Haish! Menaip ni pun dh rasa geram! CHISS!!

Yg Abg ni mmg tak makan saman & tak mendengar kata.. Kalau dia nmpak Ateh, dia boleh jeling & buat tak tau je..Or maybe dia tak sayang Ateh dia kot? Sbb Ateh selalu buli & cari gaduh ngan dia... So hati dia panasssss je bila nmpak Ateh! Hahaha...

Tahap kedegilan dia hanya boleh digambarkan sebagai NAUZUBILLAH! Ni semua sbb Atok & Wan duk manjakan dia sangat lah tu..(EHHH!! Atok & Wan yang kene!) Ape je si abang tu mintak, NAHHHHH.. terhidang depan mata mcm magic! Bila Mama dia ckap jgn mkn coklat, dia p mintak kat Wan, Wan pun bagi... Klu tak pun, dia menangis memekak2 smpai dia dapat.. Senang kata, dia xkan terima NO sebagai jawapan.. Kau larang lah mcm mana pun, klu itu yg dia nk, itu lah yg dia dapat.. Kadang2 tu dia saja amik barang2 kakak, pastu bila kakak tak nak bagi, kakak pulak yg kene marah sbb tak bagi.. Kesian Ateh tgok Kakak kene mengalah.. Well, maybe tu jgk merubah karakter kakak utk jd lebih kuat & matang utk handle situasi mcm ni.. Ateh hanya doakan moga Abg membesar jd anak yg baik & mendengar kata. Paling penting moga dia membahagiakan keluarga.. Bdk2 lelaki, biasalah nakal mcm tu kan?? Ateh dulu pun mcm tu jgk masa kecik2 dulu! KAHKAHKAH!! Skrg ko rasa lah balik Azim oiiii...

3. Asyraf Attaubaq

 
 Pencuri Hati Ateh! Gerammmmmm!!

Haaaaa!! Yang ni mmg Baby Boy manja kesayangan Ateh lah ni.. Setiap hari kene tgok gambar2 & video dia utk ubat rasa rindu! Pipi gebu mcm pau, dahi luas mcm padang golf & mata bulat yg memukau! Kalau si Abg sibuk manja ngan Atok & Wan, yg adik ni pulak mmg manja & melekat ngan Ateh je.. Bila Ateh blk keje & dia nmpak dr jauh, sakan dia merangkak laju cari Ateh. Bila dah duduk dlm dakapan Ateh, ko hulur lah tangan nk amik dia.. memang dia tak layan! Atok & Wan pun dia tak layan ok..Hamekkkk.. Hahahaha!!

Kalau sesapa yg follow my Instagram account @azim_kzaman & watch my InstaStory, mesti perasan yang aku teramat suka cium & kemam pipi gebu dia tu.. GERAMMMMMMM tau!! Asyraf ni sedang membesar & dlm proses belajar berjalan.. Cepat sgt lah dia membesar.. Ateh xpuas lagi tgok dia jd Baby.. huhuhu.. Honestly, seeing his cheeky smile, mmg cair habis lah! Ateh harap sgt Asyraf akan membesar jd anak yg baik, taat, mendengar kata & membahagiakan keluarga. Yang penting, membesar sebagai budak yang comel & kacak mcm Ateh okey! Bru kita geng!! EHHHHH!!!


So, ni lah 3 org anak buah kesayangan Ateh.. Cinta Hati sebenar! Pengubat segala kegusaran dalam hati.. Hidup ni jd colorful bila dorg ni balik Langat.. Mcm2 emosi bercampur.. It's just how you control & handle the emotion that matters.. Till we meet again in next post ya.. CHOW!

P/s: Agak2, ape yang korang nk tau? Cer komen.. hehehe..


Saturday, March 17, 2018

Di Matamu - Sufian Suhaimi ( Cover by Azim )

Ramai yang cuba nk tampilkan versi nyanyian masing2 dgn lagu yang tengah VIRAL sekarang ni.. Apa yang menarik berkenaan lagu ini adalah it is such an easy listening song, melodi yang mudah & lirik yang menusuk KALBU! At the same time, kene pulak dgn keadaan semasa berkaitan kes putus tunang Sufian Suhaimi & Elfira Loy.. So mood lagu ni mmg sesuai dengan emosi & keadaan semasa.

Emosi aku pun mmg xbrapa nk stabil lately, so mudah bebenor lah nk meresap rasa dalam lagu ni.. CHISSS!!

Moga Sufian Suhaimi tabah & kuat menghadapi dugaan kali ni.. Thanks for sharing your talent with us! Moga ada sinar yg membahagiakan utk kamu dimasa hadapan.. Doakan utk aku skali pleaseeee.. Hohoho!!

Memandangkan lagu ni tgh Viral, mmg ade beberapa org teman yg dh request utk Jim rakamkan lagu ni.. Nasib baik ade org upload minus one ni kt Smule. Boleh lah kita record & feeling nyanyi mcm lagu kita.. Hahaha..

Here it goes..


Ok, sila mulakan kecaman anda sekarang! 1..2...3... GOOOOOOO!!!

Setelah 7 tahun berehat.. I AM BACK!

7 tahun berehat dari dunia Blog..

Bukan satu jangka masa yang pendek..
Semuanya kerana kekecewaan yang sangat sakit untuk dijelaskan.. Hanya yg pernah merasa sakitnya ditinggalkan ketika bahagia akan faham perasaan tu..

Tapi, biarlah semua tu berlalu.. 
Kita kembali dengan semangat baru.. Usia dh semakin meningkat! Tahun ni dh nk menjengah usia 31 tahun.. Wow! Cepat sungguh masa berlalu! Skill mengarang pun semakin lemah & perlu dibaiki lagi.. Hahaha..

Yang penting, kita senyum dulu! 
Baru nampak awet muda uollllsss!!

So, ape yang dh berlaku sejak 7 tahun lepas?

1. Aku dh graduate dr UiTM dgn Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Seni Kulinari.
2. Aku pernah bekerja dgn Starbucks Coffee Company for 3 tahun setengah! My last position was a Store Manager in Starbucks Genting Permai Drive Thru.
3. Then, aku letak jawatan kerana tekanan kerja yg teramat tinggi & mengganggu tahap kesihatan mental aku. Dapat DEPRESSION weyyyy!! Takkan aku nk biarkan je dari aku hanyut & terseksa dalam keadaan tu? Better make a move!
4. Then aku berkerja dgn ASTRO sampai skrg. Bulan April ni genap lah 3 tahun aku berkhidmat dengan syarikat penyiaran terbesar Malaysia ni. Tak perlu tanya detail sgt lah jawatan aku tu.. Hahahaha.. Kojer biasa2 yg lebih membahagiakan! Hahaha..

Alhamdulillah! Berjaya tamat pengajian di UiTM!

Zaman kegemilangan di Starbucks Coffee Company!

Personal life?? Ermmmm.. Bosan! Disebabkan aku hadapi masalah cinta 8 tahun lalu tu, aku lebih banyak menyendiri, murung, bersedih & takde ape yg menarik pun! Pernah cuba untuk lupakan kisah lalu & terima org baru sekitar 2013 hingga 2015, 2 tahun kami bersama. Tapi maybe aku ni bersikap hambar & tak pandai nk membahagiakan dia (still susah nk move on dr cinta lama), so kami break up. Tak banyak kenangan manis yg ada. Maybe sbb hati aku tidak mencintai dia 100% mcm cinta sebelumnya. So, I blame myself on this.. 

Since 2015, mmg takde komitmen dgn siapa2.. Better this way dari aku menyakiti hati org lain.. So, aku hanya luangkan masa lapang dgn keluarga atau kawan2 rapat je.. Byk impian aku yg musnah hingga aku give up pasal life aku! Klu dulu aku sgt minat menyanyi & post on Youtube, aku berhenti hobi tu. Aku hanya kluar karok 2 bulan skali & post video once in a blue moon. Semangat aku hilang & hancur! Sumpah.. Aku rasa hidup aku in the past 8 years was so miserable!

Antara kegagalan yang aku alami sepanjang tempoh 7thn lalu:

1. Gagal dalam pemilihan Protege kpd Ramlah Ram dlm Mentor 6. Masa tu aku dh shortlisted 2 org peserta akhir ok! Ni antara punca impian aku dlm bidang muzik hancur berkecai. Punah berderai!


2. Kegagalan vokal grup 3VOD akibat krisis dalaman. Yg ni tak nak ulas lebih lanjut. Kang buka aib pulak!
Hanya tinggal kenangan..

3. Gagal dlm percintaan. Tu lahhhhh.. Siapa suruh bercinta dgn org yg ada level insecurity tahap tinggi?? Penat lah nk gaduh berkaitan hal2 kecik.. Lol!

2018 ni, aku nk cuba kembalikan sinar hidup baru semula. Aku dh mula teruskan semula hobi aku dlm bidang nyanyian. So, klu korang nk tgok video2 baru aku, just follow my Smule account. Cari je "azim_kzaman" & click follow. Hal-hal2 lain tu nanti2 jelah.. Malas nk fikir! 


The reason why aku kembali menulis blog, ini adalah cara utk aku luahkan rasa hati yg terpendam. Tak kira lah masalah peribadi, rasa bahagia atau sebarang cabaran yang mungkin terjadi di masa hadapan. Org kata, klu tak dapat nk luahkan perasaan melalui kata2, better kita luahkan melalui penulisan. Sumpah aku rasa sangat lega lepas menulis ni..

I'allah.. Aku akan cuba menulis semula sekerap yang mungkin. Klu xde siapa nak baca pun, aku baca sendiri sajor.. Apa nk kesah? Hahaha.. Till we meet again guys! Terima kasih kerana sudi membaca sampai akhir.. Klu korg ada apa2 topik menarik nk dibualkan, komen kat bawah.. Nanti kita buat topik baru.. Ada soalan?  Tanya je.. I'allah aku jawab selagi soalan2 tu xkan menimbulkan aib pada mana2 pihak.. CHOW!








Monday, August 8, 2011

Happy 27th Birthday to Uncle Anuar Kamaruddin

Salam..

Post ni khas ditujukan khas buat someone yg Jim panggil & gelar sebagai UNCLE.. Walau dimana pun kamu berada, Jim nk ucapkan SELAMAT HARI LAHIR yg ke-27! Maaf sebab tahun ni xdapat nk celebrate macam tahun2 lalu.. Namun tarikh (9 Ogos) akan tetap kekal dalam ingatan..

Moga Uncle terus sihat & happy disamping keluarga.. Hanya doa2 yg terbaik yg mampu Jim hulurkan.. Walau jauh dimata, namun nama uncle sentiasa dekat dihati.. Ramai rakan2 yang terus merindui uncle.. Same goes to me..


Best Regards,
Azim

Saturday, July 9, 2011

Sampah!


Aku rs seperti sampah...

3 tahun aku menyayangi dia..
Mencintai dia sepenuh hati.. Seluruh kepercayaan, kesetiaan & kasih sayang aku beri padanya..
Tapi sekelip mata die buang aku macam sampah.. Macam kami tak pernah kenal & tak pernah bersama...

Ini lah bukti MELAYU MUDAH LUPA!

Aku tidak akan membenci dia..
Cuma aku tersangat kecewa..
Rasa sayang ni akan sentiasa aku pendam smpai bila2..

Wednesday, May 4, 2011

Bawalah Cintaku..


Sumpah tak ada lagi
Kesempatan untuk ku
Bisa bersamamu
Kini ku tau
Bagaimana cara ku
Untuk dapat trus denganmu

Bawalah pergi cintaku
Pada ke mana pun kau mau
Jadikan temanmu
Temanmu paling kau cinta
Di sini ku pun begitu
Trus cintaimu di hidupku
Di dalam hatiku
Sampai waktu yang pertemukan
Kita nanti


p/s: Moga kite bertemu lagi di alam yg akan datang... Cinta, Kasih & Sayang ku hanya utkmu.. ia tak akan pudar sampai bila2... Maaf jika aku tidak sempurna..

Jika kamu ketemu jasad atau pusaraku dimasa depan, doakan yg terbaik untukku.. Aku terlalu lemah utk hadapi ujian ini..

Thursday, January 27, 2011

Video Ujibakat AF9 - Mohd 'Azim Kamaruzzaman

Salam..

Ni adalah video nyanyian Jim untuk sesi Ujibakat Akademi Fantasia 9 secara online. Moga mendapat sokongan teman2 blogger.. Mungkin ini bukan persembahan yg terbaik dari Jim, tp Jim tetap meletakkan harapan yg terbaik utk Ujibakat ni..


Saturday, December 25, 2010

Juara Idola Kecil 3 adalah HARRIS!

Juara Idola Kecil 3

Jim just nk ucapkan CONGRATULATION tu HARRIS yang baru saja ditabalkan sebagai JUARA dalam rancangan hiburan kanak-kanak kegemaran Jim iaitu IDOLA KECIL! Seperti dijangkakan setelah melihat persembahan konsisten setiap minggu serta persembahan memukau semasa peringkat Akhir pertandingan berkenaan, beliau sememangnya layak bergelar Juara sekali gus mencipta sejarah sebagai juara lelaki pertama bagi rancangan tersebut!

Tempat ke- 2 (Puteri)

Puteri dan Balqis juga merupakan pesaing terdekat buat Harris dan sentiasa memukau setiap minggu. Namun mungkin rezki HARRIS lebih baik kerana mampu memberi persembahan yang hebat di peringkat akhir hingga memadamkan peluang Puteri & Balqis untuk bergelar juara. Tahniah buat mereka bertiga!

Tempat ke-3 (Balqis)

Walaubagaimanapun, Idola Kecil 3 sememangnya mempertaruhkan bakat2 yang hebat! Ini adalah season terbaik buat masa ni. Moga rancangan ini akan diteruskan lagi tahun hadapan dan melahirkan lagi bakat2 hebat dari kalangan kanak2 ini.


Friday, December 17, 2010

Pengorbanan oleh Liza & Azlina Aziz



Ku... merasakan kasihmu
Dan segalanya menyentuh hatiku
Kini... masa menentukan keikhlasan cintamu

Yang tiada pengakhiran rindu
Dikau... rela berkorban
Melalui gelora yang berliku

( korus )
Pengorbananmu... tiada gantinya
Kasih-sayangmu kini masih bergema
Kaulah segalanya... cahaya
Harapan untuk bersama
Ketulusan hatimu bagai sinar
Pengorbananmu

Sayang... begitulah takdirNya
Ku nanti panggilan suaramu
Dengan deruan yang bersyahdu
Walau tanpa dirimu di mahligai sepi

( korus )
Pengorbananmu... tiada gantinya
Kasih-sayangmu kini masih bergema
Kaulah segalanya cahaya
Harapan untuk bersama
Hanya impian indah
Melihatku mengertimu
Daku menghargai dirimu
Bagai sinar... pengorbananmu

P/S: Terlalu byk pengorbanan yang telah kau lakukan demi membahagiakanku.. Aku teramat menghargainya! Dan tak akan mungkin aku lupakan..

Thursday, December 16, 2010

TORA DATANG LAGI bersama Ding Dang!


Bebaru ni Jim terjumpa snack kegemaran Jim masa zaman kanak-kanak dulu. Skali terpandang, terus terimbau zaman kanak-kanak yang penuh warna-warni kegembiraan. Dan secara automatic jugak mood Jim ketika itu berubah menjadi ceria seperti kanak-kanak yang tidak punya masalah sedangkan pada saat itu, emosi Jim agak kurang stabil diatas satu perkara yang mendukacitakan.

TORA

Itulah penangan snack TORA dan juga Ding Dang! Dengan harga sekitar RM1 hingga RM1.30, ia cukup berjaya membuat Jim ceria. Dan Jim tidak memerlukan wang yang banyak untuk buat Jim gembira. Cukup sekadar memberikan Jim kenangan terindah yang tak mungkin Jim lupakan. Kerana bagi Jim, kenangan indah ni kita akan ingat sampai bila-bila dan ia tidak memerlukan duit yang banyak untuk simpan semua kenangan tu.

DING DANG

"JANGAN MENINGGI DIRI, TAK SALAH MERENDAH DIRI"

"DON'T PRETEND LIKE A DIVA"

"BE YOUR SELF, NOT TRY TO BE LIKE OTHERS"